Uitgangspunten van onze samenwerking
Door optimale synergie en samenwerking in de regio kan ESNV zo de realisatie van regionale opgaven voor de energietransitie helpen ontwikkelen en versnellen. ESNV zal zich richten op zaken als gezamenlijke belangenbehartiging, onderlinge afstemming, kennisdeling en kennisontwikkeling en samenwerking in partnerships bij projecten.
In dit document wordt beschreven op welke gebieden samengewerkt wordt, met welke uitgangspunten en wat globaal de werkwijze zal zijn. Dit document kan tijdens de samenwerking steeds als ijkpunt gebruikt worden bij het opzetten en uitvoeren van de samenwerking, als evaluatie middel bij onduidelijkheden en waar nodig aangepast worden.
Uitgangspunten voor de samenwerking
De mogelijke werkterreinen betreffen de energietransitie in de volle breedte: energiebesparing, opwek, duurzame mobiliteit en warmtetransitie.
ESNV staat ten dienste van de lokale Energiecoöperaties (EC), dus werkt vraaggestuurd. Dat betekent dat het initiatief voor activiteiten en/of projecten bij de lokale EC ligt. Wel kan ESNV ongevraagd de lokale EC wijzen op mogelijkheden en kansen om activiteiten en/of projecten op te starten die bevorderlijk kunnen zijn voor het realiseren van haar doelstellingen.
Voor de samenwerking gelden verder nog de volgende uitgangspunten
* De lokale EC kent de lokale cultuur, gemeente en politiek immers het beste. Daar komen ook de initiatieven voor projecten uit voort.
* Wat lokaal kan worden uitgevoerd, doen de EC’s lokaal.
* Er is geen sprake van gedwongen “winkelnering”.
* Het bundelen en delen van ervaring, kennis, mensen en middelen staat centraal, door halen én brengen.
* De uitvoering van een project met een rol voor ESNV gebeurt in principe onder verantwoording van de EC; dat wil zeggen dat
ESNV verantwoording over het proces en de resultaten aflegt aan de desbetreffende EC.
* Er is altijd sprake van frequente, open en transparante communicatie met de gehele achterban
Taken
De belangrijkste taken voor ESNV zijn:
• Het vertegenwoordigen van de energiecoöperaties in regionaal verband bij het ontwikkelen en realiseren van beleid met betrekking tot de energietransitie. Daaronder vallen bv . de vertegenwoordiging in de organisatie van de RES (wat nu informeel ook al gebeurt) maar ook de vormgeving van het beleid op gemeentelijk niveau (zoals het beleidskader hernieuwbare energie ). Verder de subsidiëring en financiering van projecten die tot ontwikkeling moeten worden gebracht. De regio en de provincie spelen daarin een belangrijke rol.
* Het project en procesmanagement van met name de grotere projecten, en dan vooral in de fasen voorafgaand aan de realisatie. Denk daarbij bv. aan het opzetten van de business case met behulp van alle subsidie instrumenten die toepasbaar kunnen zijn, maar ook aan het organiseren van minstens 50 % lokaal eigenaarschap en het vormgeven van het ontwikkelingsproces met maximale inbreng van bewoners en bedrijven in de projectomgeving. Inclusief het laten uitvoeren van alle relevante onderzoeken (MER, ecologie, gezondheid) die noodzakelijk zijn om tot een goede projectopzet te komen. Bij deze specifieke taken kan ook een beroep worden gedaan op vrijwilligers van de individuele coöperaties.
Daarnaast kan ESNV op de volgende gebieden naar wens gerichte ondersteuning bieden aan de energiecoöperaties:
•Lobby in gemeente (politiek en ambtelijk
* Financiering
*Administratieve ondersteuning
* (tijdelijke) Directievoering
Werkwijze & organisatie
Voor ESNV vormen haar energiecoöperaties en hun leden in de regio Noord-Veluwe en de belangrijkste stakeholders. Daarnaast zijn belangrijke partners Energie Samen Gelderland en Energie Samen Nederland.
* ESNV heeft de juridisch vorm van een coöperatie, waarvan de leden de lokale energie coöperaties zijn uit het werkgebied van de RES Noord Veluwe. Eventueel kunnen ook coöperaties uit een aangrenzend RES gebied als lid toetreden wanneer sprake is van 1 of meer belangrijke grensoverschrijdende projecten.
* Het bestuur wordt gevormd uit een afgevaardigde van elk van de 6 lokale EC’s.
* Het bestuur kiest uit haar midden een dagelijks bestuur bestaande uit drie leden die de directe aansturing / voortgang van de dagelijkse activiteiten regelt en besluiten van het algemeen bestuur voorbereidt.
* De doelstelling van ESNV is het (door- of uit-)ontwikkelen, realiseren en exploiteren van projecten en initiatieven die door een lokale EC worden voorgedragen. Deze activiteiten kunnen alles omvatten wat bijdraagt aan de energietransitie in de regio en daarbuiten.
* In principe verbinden alle EC’s zich om elk project van enige omvang aan te melden bij ESNV.
* Bij behoefte aan hulp van ESNV wordt in onderling overleg wordt dan besloten of ESNV de ontwikkeling ter hand neemt, of gezamenlijk en in welke fase dan.
* Per project waarin de ESNV een rol speelt wordt een startdocument opgesteld en gezamenlijk bepaald welke risico’s met een project verbonden zijn, wie de financiering van ontwikkelkosten draagt/dragen en waarvoor aansprakelijk is. Dit kan ook afhangen van de financieringsvorm.
* ESNV kan ook gevraagd worden om al in de initiatief-fase de lokale EC te ondersteunen.
Indien gewenst draagt ESNV een project na realisatie weer over aan de lokale EC. De voorwaarden waaronder dat gebeurt worden vooraf overeengekomen.
* ESNV voorziet in haar middelen door toerekening van haar kosten aan de projecten. Eventuele exploitatieoverschotten van ESNV worden volledig geïnvesteerd in nieuwe projecten en initiatieven.
* ESNV is een kleine organisatie en ontwikkelt zichzelf aan de hand van concrete projecten. In de huidige fase van opstart maken we gebruik van aanwezige kennis of we huren dat in.